Chocolate, we love it!

Met dank aan Hernán Cortés is Europa in de 16e eeuw in aanraking gekomen met cacao. Deze Spaanse veroveraar belande in 1521 in Mexico waar de Azteken hem overlaadden met geschenken, waaronder de cacaoboon die o.a. als betaalmiddel werd gebruikt. De Azteken geloofde dat chocola voedsel van de goden was en warme chocoladedrank was een heilige drank. Daar zullen velen van jullie het vast met eens zijn.

In 1550 vond de cacaoboon voet aan Europese wal doordat meneer Cortés deze mee bracht naar Spanje. De cacao werd in Nederland pas tussen 1610 en 1640 bekend, maar is sindsdien niet meer weg te denken.

Wist je dat er in chocolade een magisch stofje zit, genoemd fenylethylamine? Dit stofje zorgt ervoor dat we endorfine aanmaken in onze hersenen. Endorfine geeft ons een blij, gelukkig of zelfs een verliefd gevoel. Samen met het chemische stofje tryptofaan kan dit een euforische reactie veroorzaken. Daarmee begrijpen wij wel dat veel mensen zo verzot zijn op chocolade!

Er zijn trouwens nog veel meer redenen om chocolade te eten. Wist je bijvoorbeeld dat het gunstig is voor je bloeddruk en goed is voor je hart? En dat chocolade antioxidanten bevat die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels? Daarnaast verbetert het eten van chocolade je geheugen en heeft het een positieve invloed op je humeur. Al met al goede redenen dus om een stukje chocolade te eten.

De gunstige effecten van chocolade worden meestal toegeschreven aan de cacao. Dit zit het meest in de donkerste chocolades. Hoe donkerder, hoe gezonder dus.

Ook voor het eten van chocolade geldt: geniet, maar nuttig met mate(n).

 

X